Молдова не планира да се присъедини към НАТО

Страната иска да стане част от ЕС
9 мар 2022 09:21, Петя Славова
40
Молдова не планира да се присъедини към НАТО
Снимка: БГНЕС

Молдова иска да се присъедини към Европейския съюз, но не планира да се присъедини към Северноатлантическия алианс, заяви министър-председателят на Молдова Наталия Гаврилица.

На 3 март президентът на Молдова Санду подписа молбата на страната за присъединяване към Европейския съюз, съобщава БГНЕС.

"Принципът на неутралност е записан в нашата конституция. Ще се стремим към членство в ЕС, но няма да се стремим към членство в НАТО", каза Гаврилица пред Евронюз.

Според конституцията на Молдова тя има неутрален статут, но от 1994 г. насам страната си сътрудничи с НАТО в рамките на индивидуален план за партньорство. В молдовската столица функционира информационен център на Алианса. През декември 2017 г. в Кишинев беше открит офис за връзка с НАТО. Проучванията на общественото мнение показват, че повече от 60% от населението е против присъединяването на Молдова към Алианса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
9
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
Видяха какво стана с Уркия и поумняха........!
32
0
 
7
 
! Отговори
дай преди 2 години
заднаааа....
31
1
 
12
 
! Отговори
BB преди 2 години
Нормалните хора расъждават така а ненормалните наркомани съсипват държавите си заради някаква глупост нато
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко що не е в НАТО и има обща граница с Русия, да очаква инвазия. Агресора ще ви почне всичките подред, докато не ви унищожи държавите. Само Китай може да бъде спокоен. Прекалено силен е за Русия.
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Група грешка. Виждате Путин каква имперска политика води. Руснаците вече са окупирали Приднестровието. След Украйна, просто ще го откъснат от и без това малката ви държава.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как молдова ще остане неутрална след като ЕС планира да има свой въоръжени сили?
27
0
 
11
 
! Отговори
Жабата преди 2 години
дето и тя, като гледала коня, повдигнала краче да го подковат. Но се позамислила и свалила крачето.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишката планувала да вкара котката в капана.Като се огледала,се оказало,че тя няма как да излезе от него.В Румъния по стените на мостове,сгради и разни затънтени места има надписи:-"Молдова е Румъния".Надеждата им да се осъществи тая мечта чрез САЩ,е като се вмъкне Молдова в НАТО.с Индупе ще дадат на САЩ,само и само да си увеличат територията към Русия.Само не се знае ,кой ще плаща сметката?
25
0
 
9
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
Проблемът е, че ЕС завлядява икономически и слага НАТО като охрана.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мишката планували да вкара котката в капана.Като се огледала,се оказало,че тя няма как да излезе от него.В Румъния по стените на мостове,сгради и разни затънтени места има надписи:-"Молдова е Румъния".Надеждата им да се осъществи тая мечта чрез САЩ,е като се вмъкне Молдова в НАТО.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 15русия не се интересува от бг русия ни има как братя и то далечни защото бг ги ухапа за крачола с южният поток и още подържвате санкциите против русия затова бг са далечни братя и тези братя вече се отчуждяват
22
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16Август, миналата година американците зарязаха хамъри, вертолети"блек хоук" и какво ли не военно оборудване при бягството си от Авганистан. Не видях по пътя им цветя. Накрая за довиждане удариха с техен дрон цивилен бус с трима възрасни и седем деца. Та продължавайте.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще им спретнат някаква "цветна ревюлюция" и ще им избият идеята за неутралитет. Не може така!
20
4
 
26
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Смеят ли?! Путин ще почука на Вратата...
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се стремите, стремите, ама в тая обстановка - от ЕС ще ви отрежат, за сметка на това - от НАТО ще искат да ви прилапат и пак ще трябва Русия (нема кой друг!) да ви спасява от тях
18
34
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Напротив доста сме добре в ЕС. Единствения проблем в България е корупцията- наследство от комунизма. Впрочем Русия активно допринася за развиване на корупцията ни. Това е основна нейна политика. 70% от народа ни е за ЕС и 60 % за НАТО, против са само 20%. Опорните руски точки за дестабилизация не минават.
17
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом не искат НАТО, НАТО ще дойде при тях.
16
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тик ток е пълно с клипове ,как я цяла Украйна освикрват и замерват руските войници. "Освободители" според диктатора.От днес е пълно с простираща армия на САЩ на всякъде ги посрещат с знамена и аплодисменти, както и през ВСВ. Плана на *** да вмени на цяла източна Европа, колко са лоши Сащ НЕСРАБОТИ. Катастрофата е пълна.
15
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2/3 от молдовците са с румънски паспорти, де факто тази страна отдавна е част от нато и ЕС. Няма какво да пишете измислици. Останалото си го интерпретирайте както искате. САЩ като цяло видя колко е зле Европа, защото се мазни на един путин и не смее да вземе едно решение без да го съгласува с русия. Не случайно Великобритания излезе от ЕС, защото беше изцяло разочарована от робската политика на ЕС. 51 държави има в common wealth society на англосаксонците, скоро ще си направят техен военен съюз.
14
4
 
22
 
! Отговори
селянин преди 2 години
кои пръви избегаха от украйна ха ха ха натовци естествено съюз със страхливци никак не е логично